Германското правителство одобри днес по-строги мерки на държавно ниво в навечерието на очаквана нова вълна на пандемията от коронавируса тази есен, предаде ДПА.
Мерките включват задължително носене на маски тип FFP2 в самолети и при пътуване с влак на далечни разстояния в цялата страна.
На децата на възраст между 6 и 14 години, както и на училищния персонал, също ще бъде предписано да носят медицински маски.
Маските ще бъдат задължителни в болниците и старческите домове в цяла Германия, а за влизане в такива учреждения ще се изисква представяне на отрицателен тест за КОВИД-19.
Федералните провинции ще могат да налагат допълнителни защитни мерки от 1 октомври до 7 април догодина, в зависимост от броя на заразените там.
Тези мерки ще включват задължително носене на маски в автобуси и влакове, както и на други общодостъпни закрити обществени места.
Изключение се предвижда, ако лицето може да представи отрицателен тест за КОВИД-19, когато присъства на културни, развлекателни и спортни прояви или посещава ресторанти. Освен това са предвидени изключения, ако лицето представи доказателство, че е напълно ваксинирано или преболедувало от КОВИД-19.
Планираните правила се базират на концепцията, предложена от здравния министър Карл Лаутербах и от министъра на правосъдието Марко Бушман в началото на август.
"С този набор от инструменти можем да се справим с очакваната нова вълна на коронавируса през есента", каза Лаутербах.
На провинциите ще бъде дадена възможност да адаптират мерките в случай на необходимост.
Министърът каза, че целта на политиката срещу КОВИД-19 е да се избегнат високи нива на смъртни случаи, много изгубени работни дни и тежки дългосрочни последици.
Проекторешението, одобрено от правителството, сега отива в Бундестага, където трябва да бъде прието до 8 септември. Горната камара на парламента - Бундесратът също трябва да одобри мерките.
Антиковидните мерки в Германия бяха силно разхлабени през пролетта. Тогава бяха облекчени изискването за носенето на маски в магазините и ограниченията за достъп до обществени прояви.