Германската държавна инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) се готви да удължи кредитната линия за комуналната компания "Унипер" (Uniper), която изпитва сериозни затруднения заради високите цени на горивата и спада на руските доставки на природен газ, предаде Ройтерс, като се позова на два запознати източника.
Компанията договори пред юли държавна помощ от 15 милиарда евро, включително 9 милиарда евро кредит от Ка Еф Ве, 5 милиарда от които вече са получени.
Тази кредитна линия може да бъде удължена и повишена, тъй като цените на газа продължават да растат, посочват източниците. Очаква се решение да бъде взето към средата на септември.
Министерството на икономиката засега не вижда нужда за промяна на спасителния план за "Унипер", заяви говорител на ведомството, но допълни, че никой не знае как ще се развие ситуацията. От Ка еф Ве и "Унипер" отказаха да коментират.
Загубите на "Унипер" от високата цена на газа към 17 август възлизат на 3,8 милиарда евро и растат с по 100 милиона евро на ден, според финансовия директор на компанията Тийна Туомела.
С това темпо загубите ще достигнат 8,2 милиарда евро към 1 октомври, когато в сила влиза нов закон за такса върху газа, който ще даде възможност на компанията за прехвърли разходи на потребителите и да покрие загубите си.