Русия се е свързала с няколко азиатски страни, за да обсъдят дългосрочни договори за доставка на петрол, сключени с големи отстъпки в цената, докато американската администрация продължава да прокарва план, който ще ограничи цената на руското черно злато. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на високопоставен западен представител. 
По думите му предварителните разговори, за предлагане на отстъпки до 30 на сто от цената за някои азиатски купувачи, може да са знак, че Русия се опитва да попречи на дискусиите между страните от групата на седемте най-развити икономики, като постигне изключение от предстоящите санкции на Европейския съюз срещу руския петрол. Това би позволило на трети страни по-лесно да го закупуват, и то на ниска цена, определена от западните държави.
Кремъл също може да се опитва да привлече резервни купувачи за петрола, който в момента продава на Европа.
Русия е предложила на Индонезия да й продаде петрол "на цена, която е с 30 на сто по-ниска от цената на международния пазар", написа в Инстаграм наскоро индонезийския министър на туризма Сандиага Уно, добавяйки, че президентът Джоко Видодо е обмислил предложението, но не се е съгласил, заради опасенията от евентуално попадане под американски санкции.
Последният шести кръг от санкции на Брюксел срещу Москва заради нахлуването й в Украйна включват забрана за руския петрол, както и използването за закупуването му от трети страни на европейски компании за застрахователни и финансови услуги. Тази забрана влиза в сила на 5 декември, но американски държавни служители се притесняват, че така поставена тя ще повиши значително цените на петрола и ще донесе неочаквани печалби на Русия.
Някои европейски страни подкрепиха идеята за създаване на изключение от забраната за застрахователни услуги за руския петрол, продаван под международно определена ценова горна граница. Според други обаче подобна схема за таван на цените ще работи само ако азиатските купувачи, и в частност Индия, се съгласят да участват.
Не е ясно каква е позицията на повечето азиатски страни, но малко държави са изразили публично подкрепа за налагане на таван на цената на руския петрол. Индия не е склонна да се присъедини, тъй като се притеснява, че може да загуби шанса индустрията й да купува руски суров петрол на намалени цени, според източници, запознати с гледната точка на Делхи. 
Друг ключов фактор ще бъде на какво ниво е поставена горната граница на цената. Според друг източник американската администрация възнамерява цената да бъде фиксирана малко над пределните производствени разходи на Русия, въпреки че когато влезе в сила таванът ще зависи отчасти от световната цени на петрола.
За да може ЕС да приеме плана за таван на цените, Брюксел ще трябва да промени своя пакет от санкции срещу Кремъл, който беше одобрен едва след дълъг и труден дебат миналата пролет.