Трябва да сме много внимателни с препоръките за замразяване на пазарните механизми. Това каза в предаването „Лице в лице“ на бТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Коментарът му е по повод отправения въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова към другите партии съгласни ли са да се замрази цената на природния газ за бита.
„Такава мярка беше взета за компенсациите за тока – на 100%, на калпак. Това е нещо, което аз като икономист не мога да приема“, коментира Пеканов.
По думите му в ситуация, в която хората трябва да бъдат стимулирани да пестят, замразяването на пазарния механизъм не е добър вариант.
Аз винаги съм подкрепял по-щедрата фискална политика, тази, която помага по време на криза. Но не на 100% и не на калпак. Помощите трябва да са целеви и трябва да са за тези, които имат нужда от тях. Затова е много важно да въведем дефиницията за енергийна бедност, за да помагаме на домакинствата, които имат нужда от помощ. По същия начин трябва да се разгледат фирмите и секторите, които са най-засегнати от кризата и само на тях да се помага. А за другите, които печелят от инфлацията и повишаването на цените, моментът не е правилен, за да се оказва помощ, каза още вицепремиерът.
На въпрос има ли риск България да не спази заявената дата за въвеждане на еврото, Пеканов отговори, че има много техническа работа, която трябва да бъде свършена. Имаше някои различия между коалиционните партньори по темата с еврото, съответно не цялата техническа работа се е движила достатъчно бързо в последните месеци, коментира вицепремиерът.
Атанас Пеканов обясни, че има координационен съвет между Министерството на финансите и БНБ за членството на България в еврозоната. „Аз също ще участвам на ниво вицепремиер в този съвет, така че техническата работа да се движи, така че да гарантираме, че всичко това е свършено. Както казах, това включва законодателни промени, както и техническа работа по отношение на комуникацията, подготовката на банките, на небанковия сектор, защитните механизми, така че гражданите да не са изненадани, да не са по някакъв начин ощетени, когато се стигне до този процес“, обясни Пеканов.
Вицепремиерът каза още, че се разглеждат всички най-добри практики за приемане на еврото от другите европейски държави. Трябва да се обясни на хората, че цените в магазините няма да се променят за един ден, цените ще започнат да се показват в двете валути, посочи вицепремиерът. Ще има механизми, по които хората ще могат да сигнализират за евентуални злоупотреби, отбеляза той.