Страните членки на Европейския съюз трябва да се споразумеят за горна граница на цената на газа, внасян от Русия, за да облекчат тежестта от растящите цени върху бизнеса и домакинствата. Това каза италианският премиер Марио Драги на ежегодния летен фестивал в адриатическия крайбрежен град Римини, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Той обвини Русия, че използва доставките на синьо гориво като оръжие срещу Украйна и европейските й съюзници. Москва отрича подобни обвинения.
"Италианското правителство настоя твърдо на европейско ниво за максимален таван на цената на руския газ, който внасяме", заяви Драги. "Някои страни продължават да се противопоставят на тази идея, защото се страхуват, че Москва може да прекъсне доставките", но многото блокирания на руските газови доставки това лято показаха, че позицията им не е правилна, добави италианският премиер, който ще се оттегли от поста след изборите през следващия месец.
Драги каза още, че въпросът ще бъде обсъден на следващата среща на лидерите на ЕС. Той също така призова да се предприемат стъпки за отделяне на цената на газа от цената на електроенергията.
Европейската комисия съобщи по-рано през месеца, че "спешно оценява различните възможности за въвеждане на тавани на цените на газа", без да уточнява под каква форма може да се случи това. Следващата среща на лидерите на Съюза е насрочена за октомври. 
Драги също така обяви, че Италия ще прекрати вноса на газ от Русия до есента на 2024 г., ако две съоръжения за регазификация влязат в експлоатация дотогава, както е планирано. През последните няколко месеца Италия вече намали наполовина зависимостта си от руския газ, който представляваше 40 на сто от вноса на суровината през миналата година.
По думите му Италия е намерила нови източници на доставки от страни като Алжир и Азербайджан и е нагнетила 80 на сто от капацитета на газохранилищата си преди идващата зима, като е на път да достигне 90 на сто до октомври.