Министърът на транспорта на Израел Мерав Михаели и британският държавен секретар по транспорта Грант Шапс подписаха в Тел Авив в сряда Меморандум за разбирателство, който „ще позволи на двете страни да дадат достъп до опита си и да споделят най-добрите практики във връзка с широкомащабни транспортни проекти“. Това предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.
Меморандумът за разбирателство между министерствата на транспорта на Израел и на Великобритания ще осигури съвети от британска страна относно дизайна, безопасността и стандартите на нови влакови линии в Израел чрез „Кросрейл Интърнешънъл“ (Crossrail International), специализирана консултантска компания, която предлага своя опит по целия свят при сложни железопътни проекти.
Експертният опит също ще бъде споделен, за да се гарантира, че транспортните проекти са възможно най-устойчиви.
Очаква се Меморандумът за разбирателство да даде възможност на фирмите да споделят ценен опит, да стимулира икономическия растеж и евентуално да доведе до създаване на работни места. Само през 2021 г. Великобритания е внесла транспортни услуги на стойност 144 млн. британски паунда от Израел, третият най-голям търговски партньор на Великобритания за транспортни стоки.
Този ход е във връзка с предстоящия в Израел многомилиарден проект за транзитна транспортна инфраструктура в Тел Авив – най-големият и най-сложен проект в страната.
Михаели каза, че е „уверена, че ноу-хауто, което споделихме, и споразуменията, които подписахме, ще доведат до по-добър транспорт в двете страни и особено - до по-екологичен споделен транспорт, от който светът се нуждае толкова много, когато сме изправени пред климатичната криза. Тези стъпки допринасят за укрепване на отношенията между Израел и Обединеното кралство и са крайъгълен камък на нашите важни двустранни връзки.“
Британският посланик в Израел Нийл Уигън заяви, че „този проект е още един пример за страхотните отношения между Обединеното кралство и Израел и свидетелство за нашия ангажимент да продължим да разширяваме нашето партньорство.“
„Уверен съм, че знанията и опитът, споделени от нашите британски инженери, ще помогнат на Израел в работата по най-големия му железопътен проект, който ще промени облика на израелския транспорт, какъвто го познаваме“, каза той.
 (Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)