Руският внос във Великобритания се е сринал след инвазията на Русия в Украйна, като през юни за първи път не са закупени никакви горива в резултат на търговските санкции, наложени от Лондон на Москва, предаде Франс прес.
Вносът на стоки от Русия е намалял с 33 милиона британски лири през юни, което представлява спад от 97 процента в сравнение със средната месечна стойност преди февруари, сочат данни на Националната статистическа служба (ONS). Това е най-ниското равнище от 1997 г. и от началото на статистиките за вноса и износа в сегашния им вид, уточнява институтът.
По специално, през юни няма никакъв внос на горива от Русия, за първи път от началото на тази статистика. Вносът на всички суровини е намалял в сравнение с периода преди февруари и началото на войната.
Това представлява понижение с 499 милиона лири от внос на руско гориво.
Преди войната руският петрол е бил 8 процента от общото британско търсене, а газът - 4 процента, по данни на правителството.
Износът от своя страна леко е нараснал през юни спрямо май, но равнището му е спаднало с 67 процента или 168 милиона лири, в сравнение със средната месечна стойност преди войната. Особено засегнат е експортът на машини и транспортно оборудване.
Продажбите на химически продукти за Русия са се увеличили съществено през юни, най-вече при освободените от санкции медицински и фармацевтични продукти.
Статистическата служба изтъква ролята на санкциите за спада на търговския обмен, но според нея най-вероятно много предприятия сами са се цензурирали и са потърсили алтернативи на руските стоки предвид променящата се ситуация или опасността от нови наказателни мерки, по силата на които да бъдат обявени за незаконни действията на всеки, който извършва трансакции с Русия.
През март "Даунинг стрийт" се ангажира да спре вноса на петрол до края на годината, а след това повиши с 35 процента митата за вноса на много руски продукти във Великобритания. Списъкът беше разширен през юни. 
Сред забранените за внос стоки са желязото, стоманата, среброто, дървесината, златото и руските луксозни артикули.