Русия е изправена пред "тежка ситуация" с горските пожари заради "аномалните жеги", каза днес президентът Владимир Путин, цитиран от Франс прес.
Той обърна внимание на положението в близък до Москва регион. Заради пожар там руската столица страда редовно през последните дни от жълтокафяв смог.
"Поради неблагоприятните метеорологични условия ситуацията е тежка в редица региони в европейската част на страната", заяви руският президент на видеоконферентна среща с регионални ръководители, посветена на горските пожари.
"Става дума преди всичко за горските пожари в Рязанска област", на около 250 километра източно от Москва, добави Путин.
Според местните служби за извънредни ситуации горските пожари са опустошили повече от 11 700 хектара в Рязанска област, на фона на температури, надвишаващи 31 градуса, придружени от пориви на вятъра със скорост 10 метра в секунда.
Повече от 9500 пожарникари и спасители, както и осем специални самолета и седем хеликоптера, са изпратени на място за борба с огъня, съобщи на съвещанието с президента Путин временният губернатор на Рязанска област Павел Малков.
Малков подчерта, че "това е едно много тежко изпитание". Няма "валежи и такива не се очакват в близко време", отбеляза той.
Малков обаче изрази увереност, че пожарите "ще бъда овладени до два-три дни и напълно изгасени до една-две седмици".