"Кинтекс" е в много добро финансово състояние и редовно изпълнява ангажиментите си към своите партньори, съобщава в своя позиция ръководството на дружеството.
"Крайно обезпокоени сме от безпринципните и реваншистки уволнения на Съвета на директорите на "Кинтекс" и ВМЗ, както и от новите назначения на хора на ръководни позиции, които никога не са се занимавали с търговия на оръжие през живота си, нямат опит в бранша и са непознати за българския военно-промишлен комплекс", пишат от компанията. Считаме, че единственото, което се цели с тези назначения, е възстановяването на един порочен модел, при който държавните дружества да обслужват частни интереси, вместо тези на държавата. Този модел няма как да не окаже отрицателно влияние както върху "Кинтекс", така и върху "ВМЗ-Сопот", пише в позицията.
Изключително обезпокоителна е предоставената от "ВМЗ-Сопот" информация, че в периода от 24 април до 3 юни тази година, по времето, когато председател на Съвета на директорите на "ВМЗ" е бил служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, "ВМЗ-Сопот" е предоставил на частна фирма 20 000 броя изделия, предназначени по договора с държавната компания "Кинтекс". Това илюстрира един порочен модел и практика, според които държавно дружество e оперирало в полза на частни интереси, вместо в интерес на държавата, пишат от "Кинтекс".