Руският енергиен гигант Газпром отменя намалението на цената на газа за Украйна, което трябваше да влезе в сила от април. Компанията предлага заем в размер до 3 млрд. долара, с който Киев да покрие дълговете си.

"Газпром взе решение да не удължава намалението от началото на следващия месец", каза председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер. Той добави, че Газпром "ще предложи на Украйна заем от 2 до 3 милиарда долара, за да покрие дълга си през последната година и да заплати сегашните доставки".

Междувременно Владимир Путин осъди завземането на властта в Украйна от новите власти, които свалиха президента Виктор Янукович. Той определи това като антиконституционно и въоръжено завземане на властта.

"Може да има само една оценка на случващото се в Киев и Украйна като цяло – това е антиконституционно и въоръжено завземане на властта", заяви Путин в първия си коментар за кризата след свалянето на Янукович. Той допълни, че Янукович е единственият легитимен президент на Украйна. Путин смята, че за момента няма нужда от изпращане на войски в Украйна.