Върховният главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация, президентът на Русия Владимир Путин заповяда на войските и съединенията, участващи във военни учения, да се върнат в базите си, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран
от ИТАР-ТАСС. Провеждането на военните маневри се оценява като успешно.


Путин нареди в сряда изненадваща инспекция на войските във военните области на запад, недалеч от Украйна, и в централната част, за да се установи бойната им готовност. Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че операцията не е свързана със събитията в Украйна. Редица подобни инспекции бяха извършени след завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г., последната беше насочена към войските в Далечния изток и се състоя през юли м. г.

EU foreign policy chief Catherine Ashton is due to meet Russian Foreign Minister Sergei Lavrov on Tuesday afternoon in Madrid for talks on the ongoing Ukraine crisis,

Междувременно Би Би Си съобщи, че се очаква върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън да разговаря днес в Мадрид с руския външен министър Сергей Лавров за кризата в Украйна.