Руски кораби са блокирали украински съдове край Севастопол. Те са поставили ултиматум, че ще започнат щурм. Това е съобщил вицеадмирал Александър Витко, цитиран от newsru.com.
Това бе потвърдено и от говорителя на украинското военно министерство Владислав Селезнев.

“Днес на борда на няколко украински кораба беше вице адмирал Александър Витко. Той заяви, че в случай на неизпълняване на ултиматума руснаците ще започнат щурм. Тази нощ се очаква провокация от страна на руски военни части, възможна е провокация и от трета страна на конфликта”, твърди Селезнев. Според него твърде е възможно войната Русия – Украйна да започне по вода.

Междувременно обаче се появи коренно противоположна версия. Според нея Русия се подготвя да нападне Украйна по суша и вече е придвижила войска и техника на източната граница на страната край Харков, Донецк и Луганск.

Концентрацията на войски и военна техника на източните граници на Украйна свидетелства за подготовката на Русия към възможно нахлуване през сухопътните граници на страната ни. Това обяви на брифинг в Киев директорът на Департамента по информационната политика на украинското външно министерство Евгений Перебийнис, цитиран от УНИАН.

Перебийнис се позова на информация от Държавната гранична служба на Украйна, която е засякла непрекъснато концентриране недалеч от границата в Харковска, Луганска и Донецка област на войски и техника на територията на Руската федерация.
Също така по информация от Генералното консулство на Украйна в Ростов на Дон, губернаторът на Ростовска област е издал заповед за изграждането в Куйбишевски район на лагери за бежанци от Украйна.

“Посочените действия на представители на държавната власт на Руската федерация, свидетелстват за подготовката на руската страна към възможно нахлуване на територията на украйна през сухопътните й граници.”, обяви Перебийнис.
Той допълни, че спецподразделенията на руските войски продължават да правят опити да завземат военни и гранични обекти в Крим.

След завладяването на даден обект в него пристигали цивилни сътрудници на руското разузнаване, които осъществявали активна филтрационна и вербовъчна дейност.

Според Перебийнис, украинските военнослужещи продължават да изпълняват своите функции. Пресслужбата на Министерството на отбраната е обявила, че са намерени пари и заплатите на военнослужещите за март, съобщава УНИАН.
Според и.д. министър на отбраната на Украина Игор Тенюх ръковоството на държавата и правителството са определили като своя първостепенна задача финансирането на отбраната.

Медиите в Русия цитират и министъра на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, който в момента се намира на територията на Украйна. “Русия е получила пълен контрол над Крим”, твърди Хейг и изразява загриженост за придвижването на руски войски на запад към Украйна.