Стриптийзьорки, работещи в бар "Стар Гардън" (Star Garden) в Северен Холивуд, Калифорния, са поддали документи в Националния съвет по трудови отношения, за да се присъединят към американския Съюз на сценичните изпълнители (Actors Equity Association) - синдикат, в който освен кинотворци, влизат и професионалисти от различни сфери на шоубизнеса, съобщи Си Ен Ен.
"Харесваме това, което правим. Бихме харесвали работата си още повече, ако имахме защита на основните си трудови права", казва една от стриптийзьорките, представяща се под псевдонима Велвета (Velveeta), в изявление, разпространено от синдиката.
Сред проблемите, пред които са изправени стриптийзьорките са заплахи и обидно поведение от страна на клиенти. "Ние сме като много други служители, които са разбрали, че не трябва да избират между това да претърпят насилие или да напуснат", заяви Велвета, след което добави, че ако тя и колежките й са обединени в синдикат, "заедно можем да направим необходимите подобрения на нашето работно място".
Около 30 стриптийзьорки, които отговарят на условията, ще гласуват дали да се присъединят към синдикалната организация, съобщават от Съюза на сценичните изпълнители. Профсъюзът, създаден преди 109 години, представлява 51 000 актьори и професионалисти в разнообразни сегменти на шоубизнеса - от представления на Бродуей до сценични изпълнители в увеселителните паркове "Дисни уърлд".
"Стриптийзьорките са артисти и въпреки че някои аспекти на работата им са уникални, те имат много общо с другите членове на Съюза на сценичните изпълнители, които танцуват, за да си изкарват прехраната", каза президентът на синдиката Кейт Шиндъл. Стриптийзьорките съобщават за постоянни проблеми със заплащането на извънредния си труд, включително неизплащане на заплати, както и нарушения за здравето и безопасността им. "Те искат здравна застраховка и други привилегии", съобщи още Шиндъл.
Стриптийзьорките в холивудския клуб, в който Велвета е наета, протестират срещу условията си на труд от март. Тя се оплака, че подобни заведения не плащат нищо и прибират половината от бакшишите на еротичните си танцьорки. "Понякога можеш да си тръгнеш с по-малко от (почасовата) минимална заплата (...) но ако попаднеш на добър клиент, можеш да спечелиш до 500 долара на вечер".
В САЩ няма синдикална организация на стриптийзьорките, откакто единственият синдикализиран стриптийз клуб в страната - "Лъки Лейди" в Сан Франциско, затвори през 2013 г., съобщиха от Асоциацията на актьорите.