Европейският съюз е изправен пред най-тежките горски пожари през този период от годината, откакто през 2006 г. започна воденето на съвместна статистика за този вид природни бедствия, обяви днес Европейската комисия, предаде ДПА.
"Изправени сме пред тежко лято в Европа, до този момент през тази година са изгорели над 700 000 хектара", каза в изявление европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич.
Франция и Испания са сред страните, особено сериозно засегнати от пожари тази година.
Във Франция вече е била изпепелена два пъти по-голяма площ, отколкото през миналата година, а в Испания - над три пъти повече, сочат данните на ЕС.
Според Европейската комисия от началото на лятото пет държави от съюза са поискали помощ от други страни членки за справяне с горски пожари. Това е довело до изпращането на близо 370 пожарникари, 29 самолета и 8 хеликоптера на различни места в Европа в отговор на извънредни ситуации. Освен това 150 пожарникари от България, Румъния, Германия, Франция, Финландия и Норвегия подпомагат колегите си в Гърция от миналия месец.
След особено опустошителни сезонни пожари през последните години Европейският съюз работи за подобряване на възможностите си за по-бърза и трансгранична реакция за справяне с големи природни бедствия, отбелязва ДПА.
Страните от ЕС могат да отправят призив за помощ за борба с горски пожари към останалите държави членки чрез така наречения Механизъм за гражданска защита на Европейския съюз - платформа за координиране и споделяне на ресурси за реагиране на извънредни ситуации.