Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Мианма Ноелин Хейзър се срещна с водача на военната хунта и го призова да прекрати насилието, да подкрепи политически курс за връщане на цивилното управление и демокрацията, както и да позволи на бившата лидерка Аун Сан Су Чжи, която е в затвора, да се завърне у дома, предаде Асошиейтед прес. Освен това Хейзър поиска да разговаря с нея.
По време на първата си мисия в разкъсваната от конфликти страна Хейзър повтори опасенията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно кризата, която засяга  хуманитарната обстановка, сигурността, икономиката и политическия живот в Мианма. Освен това Хейзър призова генерал Мин Аун Хлайн да освободи всички политически затворници и да наложи мораториум върху бъдещите екзекуции.
Позицията на Хейзър бе разпространена, след като тя напусна Мианма, а заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че тя не е успяла да се срещне със Су Чжи. 
Хак заяви, че Хейзър и генералът са провели "добра дискусия" и че ООН очаква да види дали ключовите ѝ искания ще бъдат изпълнени и че световната организация ще продължи да настоява за това. 
Страната в Югоизточна Азия е обхваната от насилие и безредици, откакто армията отстрани демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи. Действията на военните срещнаха масова обществена съпротива, която прерасна във въоръжена борба, определяна от някои експерти от ООН като гражданска война.