Литва ще открие през септември свое търговско представителство в Тайван, съобщи вчера литовското министерство на икономиката, предаде Франс прес.
"Предвиждаме да отворим търговската служба в средата на септември", каза за АФП съветникът в министерството Каролис Земайтис. Тя ще се казва "Литовска служба за търговско представителство в Тайпе". Международната практика е да се използва названието Тайпе вместо Тайван заради Китай, който смята острова за част от своята територия. За неин началник бе назначен Паулюс Лукаускас, съветник на литовския премиер.
Този ход се прави в контекста на сближаването между балтийската страна и острова, което вече предизвика гнева на Китай. Вилнюс позволи на Тайпе да отвори свое представителство на нейна територия под името Тайван - важна дипломатическа стъпка, която накара Пекин да ограничи отношенията си с Литва и да блокира износа към балтийската страна.
Китай разкритикува литовския външен министър Габриелюс Ландсбергис - единствения високопоставен представител на държава членка на ЕС, който публично подкрепи неотдавнашната визита в Тайван на Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите на САЩ. Миналия месец Литва разгневи Китай, след като прие тайванска делегация, ръководена от председателя на парламента Ю Сикун.