Смелостта и размахът на ръководството и творческия екип на балетните спектакли „Одон“, „Лейди Джейн“ и „Танците на Саломе“ на Държавна опера – Стара Загора, реализирани от прочутата международна трупа, с избрани таланти от цял свят, заслужават поздравления преди всичко заради изключителния резултат, който беше оценен високо от публиката, тази вечер на премиерата. 
За първи път четирима артисти от трупата имат шанс да бъдат хореографи и да поставят първата си премиера на старозагорска сцена.
Поканата на директора на трупата Огнян Драганов и директора на балета, невероятната Силвия Томова, към Елени Марку от Гърция, Адриан Марсело Саенс от Мексико, Каито Такахаши и Акари Мориматсу от Япония, да създадат балетните спектакли отбелязва своеобразен апогей в края на сезона.
Безспорно, творческият микс от класика и модерен танц, засили интереса към балета, който доскоро се приемаше от публиката като прекомерно отживяло или елитарно изкуство, най-доброто доказателство бяха нестихващите аплодисменти на публиката в Стара Загора.
Изключително и незабравимо е усещането да разглеждаш опитите в танца на млади и изключително перспективни танцьори и хореографи, каквито са четиримата, поели категорично по пътя на оригиналните артистични авантюри и открития. С дебютите си тази вечер те поставиха ново начало в творческата си биография. Креативната им хореография е много смел опит за експерименти, с които откриват нови хоризонти за себе си и за зрителите на своето изкуство.
На диригентския пулт беше изключителният американски диригент от италиански произход Антъни Аморе.
За премиерата пристигна новозеландският композитор Джон Робърстсън, автор на музиката и либретото на „Лейди Джейн“ и „Танците на Саломе“. Той е за първи път в България. Тук беше и композиторът Марк Джей Салиба, създал музиката на „Одон“. Двамата споделиха, че са изключително вдъхновени от българските премиери на произведенията си. 
Държавна опера – Стара Загора откри сезона с блестящата световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ и закри половин час след полунощ отново с блестящ балетен спектакъл.