Мали твърди, че Франция е нарушила въздушното му пространство и е доставила оръжия на ислямистки бойци в опит да дестабилизира страната, предаде Ройтерс. Това са поредните обвинения, които бележат горчивия край на някога близките отношения между Париж и Бамако, отбелязва агенцията.
В писмо до ръководителя на Съвета за сигурност от ООН от понеделник малийският външен министър Абдулайе Диоп каза, че тази година въздушното пространство на страната му е било нарушено над 50 пъти, най-вече от френски сили, които са използвали дронове, военни хеликоптери и изтребители.
"Тези явни нарушения на въздушното пространство на Мали са използвани от Франция, за да събира информация за терористични групировки, действащи в Сахел, и за да ги снабдява с оръжия и муниции", заявява Диоп.
Министърът посочва, че правителството разполага с доказателства. Такива обаче не са предоставени, отбелязва Ройтерс, като припомня, че в продължение на години европейската страна е похарчила милиарди долари, за да изкорени тероризма в бившата си колония.  
Обвиненията бележат ново влошаване на отношенията между Бамако и Париж, след като в началото на седмицата президентът Еманюел Макрон съобщи, че от Мали са били изтеглени и последните останали френски войници, а руските частни военни формирования, наети от малийското правителство, разширяват обхвата на действията си, отбелязва Ройтерс.