Тони Асукуо, треньор на клуб „Тони Интърнешънъл Джимнастикс“ (ТИД, Tony International Gymnastics), казва, че е оптимист, че Нигерия ще има повече представители на бъдещите Олимпийски игри, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Асукуо направи това изявление пред НАН след участието на нигерийските гимнастички на Международното клубно първенство в Южна Африка.
Общо 10 гимнастички, които тренират с клуб ТИД в Абуджа, участваха в двудневното събитие в Южна Африка, спечелвайки седем медала.
Асукуо, който е главен треньор и основател на клуба, каза, че е много впечатлен от представянето на гимнастичките.
„Много съм доволен от представянето на отбора. Те наистина ни накараха да се гордеем и показаха това, което са научили в подготовката си. Да се ​​състезаваш сред най-добрите в Южна Африка на по-добри съоръжения и да печелиш медали тук, е невероятно“, каза Асукуо.
„Това не е първият път, когато нашите гимнастички печелят медали, но е вълнуващо да видя, че продължават да повишават нивото и се гордея с тях. Ние подбираме гимнастички, класирали се на подиума за Олимпиадата и в най-скоро време Нигерия ще представи много гимнастички на Олимпиадата“, каза Асукуо.
 
Гимнастичките Франсиска Окпанку, София Ауах, Гбемисола Адебайо, Чинвенду Окпанку и Стефани Онусириука спечелиха злато в различни категории.
Естер Ава спечели сребро, а Адила Адедеджи спечели бронзов медал.
Асукуо добави, че отборът ще остане в Южна Африка през следващите две седмици, за да се възползва от по-добрите възможности за тренировка.
Треньорът благодари и на родителите на гимнастичките, и на клуба за „непоколебимата подкрепа за развитието на таланта на децата“.
Нигерия участва за пръв път в Олимпиадата по гимнастика в Токио 2020 г. с Уче Еке.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с нигерийската агенция НАН)