Фестивалът на уличното изкуство „Чале уоте 2022“ (Chale Wote 2022) беше открит с медитативно шествие по улиците на Джеймстаун, един от най-старите квартали на столицата на Гана, Акра. Това предаде специално за БТА ганайската агенция ГНА.
Традиционна жрица със своите помощници, облечени изцяло в бяло и украсени с нанизи от пречистващи зелени листа, водеха това духовно начинание.
Преди шествието, барабанен и танцов ансамбъл от Културния център, в традиционното си облекло „фугу“, съживиха спомените за предците на хората от Га Машие с екстатични танцови движения.
Шествието, наред с други неща, изтъква сложната история на Джеймстаун и централното му значение за създаването и развитието на Акра и общността на диаспората.
В такъв ден се почитат спомените на онези поробени ганайци, които са минали през уличките на Джеймстаун, за да се качат на кораби до неизвестни дестинации в трансатлантическата търговия с роби.
Джеймстаун е едно от най-добрите места за преживяване на останките от колониалното господство, за риболов, ганайска музика, танци, изкуство и историческите традиции на празненства и фестивали.
Районът е дом на предимно рибарска общност - тук е рибарското пристанище, крепостта Джеймс, фара на Джеймс Таун, кафене Джеймстаун, Форт Ъшър и Бразилската къща.
Фестивалът на уличното изкуство „Чале Уоте“  е алтернативна платформа, която извежда изкуството, музиката, дизайна, танца и представлението на улиците.
Фестивалът е ежегодно общностно събитие, което се провежда в Джеймстаун, като насърчава обмена между живеещи в Гана и чуждестранни художници, създавайки и оценявайки изкуството заедно.
Директорът на фестивала Мантес Ариикуайе каза, че тази година организаторите изследват устната традиция и литературата като форма на изкуство по темата: „Звездната врата на Африка“.
Фестивалът извежда на преден план африканската устна история, за да отвори възможности и да провокира идеи за развитието на африканския континент.
„Фестивалът носи промяна за над десет хиляди фирми, които се възползваха от фестивалните дейности. Така че по същество това беше трансформиращо за град Акра и за Гана. Беше трансформиращо за артистите, които участваха.”
Някои художници бяха забелязани да работят усърдно върху въображаеми картини в очакване на художествената изложба и фестивала.
За Никълъс Т. Уайо, художник, това, което вдъхновява неговото произведение на изкуството, е животът и това, че той е научил много от живота, тъй като всеки изминал ден идва с нови предизвикателства и преживявания.
„Осъзнавам, че през повечето време, особено тук в Африка, съдим по външния вид и искам да изпратя това послание към хората да не бъдат като нас“, каза той в интервю за новинарската агенция на Гана, обяснявайки своето произведение на изкуството с три жени в маски.
Нико Уайо, както го наричат ​​колегите му художници, каза, че физическият външен вид не стига, за да се прецени даден човек, и обясни, че „когато погледнете трите красиви жени с маската, виждате красота. Не гледам красотата отвън, гледам красотата отвътре, защото красотата отвън накрая избледнява с възрастта, но вътрешната красота остава завинаги, това е.“
Нана Йо Анансе, също художник, каза, че „тази година „Чале Уоте“ ще бъде масивен и става въпрос само за изкуството. Обратната връзка е положителна“.
(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)