Русия завладя целия полуостров Крим в Украйна, без да е даден нито един изстрел, предадоха световните агенции.

Автономната република осъмна вчера с хиляди новопристигнали елитни части, които се присъединиха към излезлите от базите си руски части в Крим. Крайбрежието на полуострова се контролираше от патрулиращи непрекъснато руски военни кораби, а главните пътища към вътрешността на Украйна са блокирани от военни заграждения.

Полуостровът на практика е отцепен напълно от останалата територия на Украйна, предаде Би Би Си. Британски и американски дипломати вчера признаха, че Москва е поела контрола върху Крим.

Стотици руски войници блокираха 2 големи украински военни бази,

разположени около село Перевалное на пътя между Симферопол и Черно море, предаде Ройтерс. Войниците, облечени в пълно бойно снаряжение, но без обозначителни знаци, патрулират от всички страни на базите, като държат украинските бойци вътре като затворници. Общо 10 украински военни бази бяха блокирани вчера отвън от руски бойци.

Руските части държат вече всички ключови инсталации като летища и пътни съоръжения, както и правителствените сгради в големите градове. В ранните часове вчера руските спецчасти щурмуваха украинската военна част А4515 на летището Белбек в Симферопол. Руснаците са поели контрол над летището със самолетите и командния пункт, като вчера се опитваха да завземат два склада с оръжие, предаде руският сайт “Обозреватель”.

Украинските военни са се барикадирали на летището и са обявили, че няма да предадат складовете. Група руски бойни самолети навлезли вчера през нощта във въздушното пространство на Украйна, въпреки че страната затвори небето си за военни самолети. Границата била нарушавана нееднокрлатно и от бойни хеликоптери на Москва.

Русия започна вчера да разполага бронетехника по руския бряг на Керченския проток, който разделя Русия от Крим, съобщи Ройтерс. Украинските служби се опасяват, че Русия може да се подготвя да ги изпрати с ферибот на Крим. В същото време стана ясно, че руски кораби са се придвижили във и около пристанището в Севастопол, където руският Черноморски флот има база.

След като Русия пое контрола върху Крим, наблюдателите сега следят дали Москва ще направи

следващата стъпка, като да навлезе с войска

в източната, предимно рускоговоряща част на Украйна. Русия започна наземни учения покрай източната наземна граница на Украйна, като включи 150 000 войника. Все още руски войски не са пресекли украинската граница, въпреки че президентът Владимир Путин получи разрешение преди дни от парламента в Москва да прати войски в Украйна.

Завчера генералният щаб на Украйна постави армията на страната в пълна бойна готовност и нареди поетамна мобилизация на близо 1 милион запасняци. Украинското правителство обмисля да затвори цялата сухоземна граница с Русия, съобщи вицепремиерът на страната Анатолий Ярема пред телевизия “Канал 5”. Другата възможност била да се въведе много строг контрол, тъй като от Русия влизали с автобуси лица, които участвали в проруските митинги в градовете в Украйна.

Командващият флота
на Украйна дезертира


Командващият украинския военноморски флот адмирал Денис Березовски дезертира завчера, като премина на страната на проруската нова власт в Крим и положи клетва за вярност на “жителите на автономна република Крим и на град Севастопол”, предадоха украинските медии.

Новината за дезертирането на адм. Березовски бе разпространена след появата на видеозапис в интернет, на която той се заклева. Малко по-късно в Киев Виктория Сюмар, зам.-председател на Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи, че адмиралът е бил отстранен от поста преди това и срещу него е заведено дело за държавна измяна. Постът на Березовски бил поет от контра-адмирал Сергей Гайдук.

Главната прокуратура в Киев предупреди украинските военни, че предаването на оръжието, оставянето на военна техника и дезертьорството ще се разглеждат като държавна измяна.