Хиляди хора се качиха на чутовния връх Шипка, за да сведат глави пред подвига на опълченците, дали живота си за България, днес - 136 години от освобождението.

Преди официалната церемония бе издигнат националният трибагреник. Въпреки че за около четири часа минаха четирите сезона – пролет, лято, есен, зима, хората не се изплашиха и изчакаха да сложат своето цвете на признателност. Празникът бе отбелязан и със стихове от "Опълченците на Шипка" на Вазов. Свещеници изнесоха заупокойна литургия в памет на героите от Шипка.

Автомобилите на последните дошли на върха бяха на около 10 километра от върха. Гости имаше от цяла България – имаше автомобили от Варна, Бургас, Благоевград, Сливен, Ямбол и др. Младежи скандираха "Българи юнаци" и "Да живее България!".

Премиерът Пламен Орешарски също участва в тържественото отбелязване на Националния празник на България – Трети март, на връх Шипка. "Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по-важно е и да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето", каза премиерът на историческия връх.