Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в четвъртък в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес, цитирайки говорителя на световната организация Стефан Дюжарик.
Тристранната среща ще се състои в град Лвов, Западна Украйна, по покана на Зеленски. В петък Гутериш ще посети Одеса.
На връщане към Ню Йорк генералният секретар на ООН ще направи визита и в Турция - в събота ще посети съвместния координационен център в Истанбул за мониторинг на износа на зърно през Черно море.
Срещата в Лвов ще позволи да се обсъди реализацията на сключеното през юли в Истанбул международно споразумение, позволило износа на зърно от Украйна, в което Турция е ключово звено, добави говорителят на ООН. "Ще бъдат повдигнати редица въпроси ... като необходимостта от политическо уреждане на конфликта. Нямам никакво съмнение, че ще бъдат засегнати и въпросът за Запорожката АЕЦ и други въпроси", каза Дюжарик и допълни, че е предвидена и двустранна среща между Зеленски и Гутериш.
Одеса е едно от пристанищата, включени в споразумението за износ на украинско зърно и други хранителни продукти през Черно море.