Руското министерство на отбраната днес предупреди Обединеното кралство във връзка с планиран полет на британски шпионски самолет над руска територия, като заяви, че военновъздушните сили на страната са получили заповед да предотвратят навлизането му, предаде Асошиейтед прес.
Острото изявление идва в разгара на напрежението между Русия и Запада във връзка с действията на Москва в Украйна.
Великобритания е изпратила уведомление за планиран полет на разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135) по маршрут, който частично преминава над руска територия, казва руското министерство. "Смятаме това действие за съзнателна провокация", заяви руското ведомство и добави, че на руските военновъздушни сили е "възложена задачата да предотвратят нарушаването на руската граница". "Всички възможни последствия от тази съзнателна провокация ще са изцяло за сметка на британската страна", съобщи в изявление министерството, като не уточни кога и къде е планиран британският полет.
Източник от министерството на отбраната на Обединеното кралство отрича Великобритания да е искала разрешение за полет на шпионски самолет над територията на Русия, съобщи Ройтерс.
Руските власти вчера съобщиха, че руски изтребител е бил изпратен, за да прехване британски разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135), който е пресякъл руската граница в близост до нос Святой, между Баренцево и Бяло море. Руският МиГ-31 е извел нарушителя от руското въздушно пространство, се казва още в изявлението.