Олусегун Рунсеве, генерален директор на Националния съвет за изкуства и култура, поздрави губернатора на щата Лагос Бабаджиде Санво-Олу за връщането на историята в училищните програми, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.
Рунсеве каза в понеделник в Лагос, че това е навременна и обмислена инициатива.
Рунсеве, който е президент на Световния занаятчийски съвет, каза, че възстановяването на преподаване на нигерийска история в профилираните училища на Нигерия е решение, което трябва да се приветства.
Той обеща да организира сесия „История на Нигерия“ за ученици от Лагос по време на Националния фестивал за изкуства и култура Eko 2022 (НФИК), планиран за ноември.
Агенция НАН отбелязва, че щатът Лагос ще бъде домакин на 35-ото издание на Националния фестивал на изкуствата и културата (НФИК) - културна фиеста, свързана с историята, традициите и националните култури.
„Стратегически имаме състезание за ученици по изкуства, занаяти и култура и определено историята ще бъде част от новите елементи, които ще въведем. През последните четири години установихме стабилна база за инвестициите в културно образование и история в НФИК. Във всеки щат, където се проведе НФИК, ние се насочваме и даваме сигурна подкрепа на детския театър. Насърчихме също възстановката на историята на нашите минали герои, които допринесоха за нашата политическа еволюция и НФИК в Лагос ще стане свидетел на нова посока в този аспект“, каза той.
Рунсеве призова управлението и на други щати да последват примера и да помогнат за бързото връщане на историята на Нигерия в учебна програма на началните и средните училища.
Той каза: „Това ще помогне да се влее любов към нацията, културите и традициите в съзнанието на малките деца. Трябва да върнем нашите деца от чуждите културни влияния, да помогнем за израстването на тяхната вяра и доверие в Нигерия чрез изучаване на нигерийската история. Това трябваше да стане отдавна и ние от Националния съвет за изкуства и култура се присъединихме към губернатора на щата Лагос, за да отпразнуваме този благоприятен ангажимент. Това ще стане чрез даряване на исторически книги и сборници с разкази за предколониална Нигерия в НФИК на участниците от всички щати.“
(Новина, избрана от нигерийската агенция НАН за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)