Финансовият журналист Танасис Кукакис даде показания днес във връзка с разразилата се в Гърция афера с подслушвания, съобщава вестник "Катимерини". Журналистът свидетелства в продължение на четири часа пред прокурора на Върховния съд Исидорос Догиакос, който провежда наказателно разследване за изтичане на класифицирана информация. 
Кукакис отбеляза, че са изминали две години, откакто е подал жалба пред гръцкия орган за комуникационна сигурност и поверителност (ADAE) за първия случай на подслушването му, добавяйки, че "от тогава гръцкото правосъдие се движи много бавно“.
Журналистът оцени днешния си разговор с прокурора на Върховния съд като "съществен" и посочи, че той се е съсредоточил върху първото  му наблюдение от страна на Националната разузнавателна служба (EYP).
"Това, което видяхме през този период, е, че журналистическото изследване допринася за справедливостта", заяви Кукакис.
Той каза, че е представил бележка с всички събития, които са му известни, а така също и журналистически разкрития и изрази увереност, че ще има открита линия за комуникация както с прокурорите от Върховния съд, така и от Първоинстанционния съд.
Правителството на Мицотакис, с поправка, приета през май 2021 г., по същество отказа на всички гърци правото да знаят от отговорния отдел, както и от регулатора за поверителност на комуникациите, ако са били наблюдавани от съображения за национална сигурност, каза Кукакис, отговаряйки на въпрос какво могат да направят гърците, ако почувстват, че са били следени. И по същия начин те отказаха на вас, отказаха на мен и дори на техните политически опоненти като лидера на ПАСОК Никос Андрулакис да бъдат информирани, че са били наблюдавани. Що се отнася до журналистите, би било грешка да се приеме, че съм бил единственият следен, заяви Кукакис.
Ръководителят на Националната разузнавателна служба и генералният секретар на кабинета на Мицотакис подадоха оставки заради скандала с подслушванията, отбелязва вестник "Катимерини".