Китай санкционира седем тайвански официални лица за подкрепа за тайванската независимост, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс.
По данни на агенция Синхуа сред санкционираните от Службата по въпросите на Тайван към китайския Държавен съвет са Сяо Мейцин, фактическият посланик на Тайпе във Вашингтон, и Уелингтън Ку, генерален секретар на Съвета за национална сигурност на Тайван.
Сред новите лица в черния списък на Пекин са и политици от управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия.
Говорител на Службата по тайванските въпроси уточни, че санкционираните лица няма да имат право да посещават Китай, Хонконг и Макао. Освен това фирми и инвеститори, свързани с тях, няма да имат право да печелят в Китай.
Седемте нови лица в черния списък се прибавят към добавените преди това в него имена на тайванския премиер Су Чжънчан, външния министър Джоузеф Ву и председателят на парламента Ю Сикун, които бяха санкционирани преди това от Китай.
До новите санкции се стига след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец, което според Пекин е изпратило погрешен сигнал на подкрепящите независимостта сили на острова, отбелязва Ройтерс.
Демократично самоуправляващият се Тайван отхвърли претенциите на Китай за суверенитет над острова.
Външното министерство в Тайпе реагира на обявените от Пекин нови санкции с коментара, че Тайван не може да приеме да бъде заплашван.