Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви, че неговият предшественик Скот Морисън е подкопал демокрацията, като тайно се е самоназначил на няколко министерски поста, въпреки че на тях е имало титуляри по време на пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.
След заседание по въпроса, проведено в канцеларията на премиера, Албанезе заяви пред репортери, че Морисън е поел министерствата на здравеопазването и на финансите през март 2020 г., тези на вътрешните работи и на държавата хазна през май 2021 г., а това на ресурсите през април 2021 г."Напълно необичайно е, че тези назначения са били държани от  правителството на Морисън в тайна от австралийския народ", заяви Албанезе.  Той ще се допита до правен консултант, за да реши как да се действа.
Самият Морисън обаче защити действията си, като каза, че страната е преживявала безпрецедентни времена и че се е налагало предприемането на някои извънредни мерки.  Пред радио 2 Джи Би той сравни действията си с това все едно да имаш два ключа от една ядрена подводница. Морисън призна, че е било пропуск това, че финансовият министър  не е бил информиран, че  ролята му е дублетна.  А що се касае до министъра на ресурсите там нещата били различни, поясни Морисън и допълни, че е използвал правомощията си да спре газов проект, на който се противопоставяли местни общини. Решението сега се оспорва в съда. 
Албанезе заяви по повод този казус, че е обезпокояващо, че двама души са отговаряли за ресурсите на страната и са имали различни позиции по тези въпроси.