Комитетът по парична политика на турската централна банка ще реши на 18 август дали да промени основния лихвен процент, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
От началото на годината банката запазва непроменен основния си лихвен процент на ниво от 14 процента. Миналия месец финансовата институция отново реши да не променя водещата лихва.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември.  
Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени.
Миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.