Иран е предал своя отговор на предложението на ЕС относно иранската ядрена сделка, предадоха световните агенции, като се позоваха на европейски и на ирански представител, пожелали да останат анонимни.
Съдържанието на отговора засега не се съобщава. Той е бил предаде на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. В началото на август Борел представи на участниците в преговорите по иранската ядрена програма проект на споразумение за възобновяване на прилагането на иранската ядрена сделка от 2015 г.
Вчера иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че  има три въпроса, които ако бъдат разрешени, ще позволят да бъде постигнато споразумение в идните дни, като по този начин даде да се разбере, че иранският отговор няма да бъде нито приемане, нито отхвърляне на предложението на ЕС.
Министърът призова и за проява на повече  гъвкавост, и каза, че иранските червени линии трябва да бъдат зачитани. Той допълни, че Иран не иска постигане на сделка, която след 40 дни, след два или три месеца няма да се материализира.