Китайската армия обяви днес, че започва учения около Тайван, след като снощи на острова изненадващо пристигнаха членове на Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.
Петчленната делегация, оглавявана от сенатор Ед Марки, е втората високопоставена група пратеници на Вашингтон, след като в началото на август в Тайпе дойде делегация начело с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Нейното посещение на острова, който правителството в Пекин смята за отцепила се китайска провинция, също предизвика неколкодневни военни маневри на Китай в Тайванския проток.
Групата членове на Конгреса под ръководството на Марки трябва да бъде приета днес от президента на Тайван Цай Ингвен. От нейния офис още не са коментирали срещата.
Това посещение на американски представители е на по-ниско равнище, което личи от факта, че срещата на Цай с американските политици не се отразява от нейните профили в социалните мрежи, каквато е практиката при височайши визити на чужденци, отбелязва Ройтерс.
Агенцията припомня, че САЩ и Тайван нямат официални дипломатически отношения, но съгласно американски закон Вашингтон доставя на демократично управлявания остров военни средства за защита. Пекин винаги е казвал, че не изключва вероятността да завземе със сила Тайван, а правителството в Тайпе заявява, че комунистически Китай никога не е управлявал Тайван и няма основания да претендира за неговата територия.