Първият нает от ООН кораб отплава в неделя от украинското пристанище Пивденний с пшеница за Африка, съобщи управителят на Одеската област Максим Марченко, цитиран от ДПА.
Световната продоволствена програма на Обединените нации е наела кораба "Брейв къмандър" (Brave Commander), който според ООН превозва 23 хиляди тона пшеница за Етиопия.
Износът на зърно от Украйна беше възобновен след споразумение, постигнато в края на юли с посредничеството на ООН и на Турция. Първите курсове обаче бяха търговски.
ООН се опасява от недостиг на храни и от глад в бедните части на света, ако Украйна не заеме отново мястото си на един от основните доставчици на зърно в света.
Корабите, които заминават от Украйна, се инспектират от Съвместен координационен център при преминаването си през Босфора в Турция.
Общо 16 кораба вече отпътуваха от Украйна след сключването на споразумението с Русия. В Украйна има около 20 милиона тона зърно, останали от миналогодишната реколта и се смята, че тазгодишната реколта също ще бъде 20 милиона тона, припомня Ройтерс. Досега повечето от доставките, превозени в рамките на споразумението, бяха на товари от зърно за фураж или за гориво.