Ваксините с иРНК срещу КОВИД-19 са безопасни по време на бременност и бременните жени съобщават за по-малко здравословни проблеми след ваксинация в сравнение с небременни свои връстници, установи мащабно канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет инфекшъс дизийсис". За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
Пандемията от КОВИД-19 засегна диспропорционално бременните жени, които са изложени на по-висок риск от тежко протичане на инфекцията в сравнение с небременните си връстници. Ваксините срещу КОВИД-19 бяха препоръчвани за употреба от бременни в много страни в ранните етапи на разпространението на препаратите въз основа на безопасността на деактивирани ваксини и данните за ефекта им върху малък брой бременни в периода на тестове на ваксините.
Канадското изследване е едно от първите проучвания върху страничните ефекти на ваксините върху група ваксинирани бременни, проведено едновременно и върху ваксинирани небременни, и върху неваксинирани бременни, за да се направи сравнение.
"Големи изследвания с наблюдения като нашето са от ключово значение за разбирането на нивата на отрицателни здравни последици при бременни жени след различни дози ваксини срещу КОВИД-19. Информацията трябва да се използва, за да информира бременните за страничните ефекти, които биха могли да изпитат в седмицата след прием", каза д-р Маниш Садарангани от Изследователския институт в Детската болница на Британска Колумбия и първи автор на изследването.
То е проведено от Канадската национална мрежа за безопасност на ваксините и анализира данни на участници от седем канадски провинции и територии в периода декември 2020 г. - ноември 2021 г. От всички ваксинирани участници са събрани сведения за здравни събития в първите седем дни след прием на всяка доза от ваксина срещу КОВИД-19.
Контролната група от неваксинирани бременни трябвало да запише и съобщи за здравни неразположения и проблеми през седемте дни преди попълването на анкетата.Общо 191 360 жени на възраст 15-49 г. са попълнили анкетата след първа доза ваксина, а 94 937 попълнили анкета и след втора доза.
За "значимо здравно събитие" се счита всеки нов или влошен случай на неразположение, заради който участничка пропуска работен или учебен ден, нуждае се от консултация с лекар или й пречи на изпълнението на обичайните всекидневни действия от предходните седем дни. За "сериозно здравно събитие" е определен всеки случай, заради който се е наложило посещение на спешен кабинет или настаняване в болница през предходните седем дни.
Учените установили, че 4 на сто от имунизираните с иРНК ваксина бременни жени са съобщили за значимо здравно събитие в рамките на седем дни от първата доза и 7,3 на сто - след втората доза. Най-често след втора доза бременните съобщават за общо усещане, че не им е добре, за главоболие или инфекция на дихателните пътища.
За сравнение 3,2 на сто от бременните неваксинирани участнички съобщават за сходни проблеми в седемте дни преди попълването на анкетата. В контролната група на ваксинираните небременни 6,3 на сто съобщават за значимо здравно събитие след първа доза и 11,3 на сто - след втора доза.
Сериозни здравни смущения почти липсват във всяка от групите (под 1 процент) и при проявилите ги са със сходни нива и в трите групи.
Спонтанен аборт е най-често съобщаваният сериозен проблем с незначителна разлика при ваксинирани и неваксинирани - 2,1 на сто при неваксинираните бременни и 1,5 на сто при ваксинираните бременни жени в рамките на седем дни след първа доза.
"По-ниските нива на значими здравни смущения сред ваксинираните бременни в сравнение с ваксинираните небременни са неочакван резултат и изисква още изследвания", каза д-р Джули Бетинджър от института и съавтор на изследването. Според нея е нужно да бъдат изследвани и ефектите на други иРНК ваксини, различни от тези срещу КОВИД-19, за да се изясни дали резултатите от изследването се дължат на платформата на иРНК ваксините или на тези специфични ваксини.