Европейският съюз призова днес за спокойствие преди срещата между лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел за преодоляване на напрежението в региона, предаде ДПА. 
Високопоставените политици от Сърбия и Косово трябва да сложат край на "взаимната враждебност и опасните изявления и да действат отговорно", заяви говорителят на ЕС Набила Масрали. 
В четвъртък се планира сръбският президент Александър Вучич и косовският министър-председател Албин Курти да се срещнат с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел.
Борел свика срещата след решението на Косово да отложи въвеждането на спорни нови правила за граничния си пункт със Сърбия, което предизвика напрежение.
Сърби блокираха достъпа до два гранични пункта в Северно Косово, което е населено предимно със сърби. Косовската полиция съобщи, че неизвестни извършители са стреляли по косовски полицаи. Никой не е бил ранен.
Косовските власти планираха да спрат да признават сръбски документи за самоличност в началото на август - стъпка, която те разглеждат като реципрочно действие. Сръбските власти не признават косовските документи.
Косово обяви независимост през 2008 г. Сърбия не е признала независимостта на Косово и продължава да предявява претенции към територията. Повечето държави от ЕС признават Косово като отделна държава.