Висшият съдебен съвет на Ирак заяви днес, че не разполага с правомощия да разпусне парламента, предаде Асошиейтед прес.
Ръководният орган на съдебната власт направи това изявление дни след като влиятелният шиитски лидер Муктада Садр го призова да разпусне парламента, за да може да бъдат произведени нови избори.
Очаква се решението на Висшия съдебен съвет да засили напрежението между последователите на Садр и привържениците на проиранските фракции в Ирак.
Членовете на Висшия съдебен съвет проведоха заседание днес, след което органът направи изявление, с което призова политическите сили да не намесват съдебната власт в "противоборствата си и политическото си съревнование".
Садр, чиито последователи щурмуваха парламента по-рано този месец, заяви в сряда в Туитър, че съдебната власт разполага с една седмица, за да разпусне парламента, припомня Асошиейтед прес.
Политическият блок на Муктада Садр спечели най-много места в парламента на последните избори, но не успя да сформира парламентарно мнозинство, като по този начин се стигна до сериозна политическа криза в Ирак. Снощи той призова последователите си да се готвят за участие в протести по цял Ирак.