През последните две седмици на август над 100 души от цял свят ще участват в Международния семинар по албански език, литература и култура. Тази година се отбелязва 40-ото издание на семинара, на който лекции ще изнесат чуждестранни и местни албанисти. Тазгодишното издание ще започне в понеделник и ще приключи на 26 август, предаде специално за БТА косовската агенция КосоваПрес.
Директорът на семинара Шкумбин Муниши в интервю за КосоваПрес казва, че от 1974 г., когато започва организирането на семинара, "Прищина и Косово се превръщат в център на албанистиката".
Тазгодишното издание на Международния семинар по албански език, литература и култура е 40-то юбилейно издание. Така че досега са проведени четиридесет издания на семинара. Това е юбилейно издание и в този смисъл то е показател за една вече установена традиция на семинара, като едно от най-важните събития в областта на албанистиката, но и в преподаването на албански език. Тъй като става дума за юбилейно издание, тази година се постарахме да поканим различни личности, албанолози от различни страни по света, които ще бъдат участници в тазгодишното издание, казва той пред КосоваПрес.
Участниците ще бъдат настанени в общежитията на Студентския център на университета в Прищина. Освен лекциите на изтъкнати албанисти, два пъти дневно ще се провеждат и езикови курсове.
Директорът на семинара Шкумбин Муниши добавя, че тази година ще има рекорден брой участници.
Тази година имаме изключително голям интерес, ще имаме много голям брой участници, които тази година ще са над 100. Над 100 души ще дойдат от различни държави. Освен тях ще имаме чуждестранни и местни албанисти, които също ще участват в научните дейности на семинара. Участието в това издание на семинара е много голямо. Ще имаме участници, които ще дойдат от различни страни по света, от Полша и България. След това ще дойдат гости от Турция, Холандия и Германия, а също така ще имаме значителен брой участници от Италия, Сърбия, Македония, казва той.
Това е юбилейно издание и сме поканили изтъкнати албанисти да участват в семинара. Тази година ще имаме няколко много важни лекции от изтъкнати чуждестранни и албански учени. Ще ни гостуват учените Ирена Савицка, Артур Карашински, Екатерина Томпоманова, Еда Дерхеми от Съединените американски щати, Бардил Демираж и, разбира се, ще имаме лекции от видни местни албанолози, като Кужтим Шала, Кужтим Рахмани, Рахман Баргаин. Тази година сме предвидили значителен брой лекции, казва Муниши.
Международният семинар по албански език, литература и култура ще започне в понеделник и ще приключи на 26 август. Откриването на 40-ото издание ще се състои в 11:00 ч. в Университетската библиотека.
Семинарът, който е основан през 1974 г., се организира за студенти и изследователи на албанския език, литература и култура.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)