Зоните на строга и цялостна защита в Националния парк Домоглед - Валеа Черней ще се увеличат от 56 процента, както е в момента, до поне 75 процента от площта на този парк, в който се намират "най-представителните девствени букови гори в Европа", заяви министърът на околната среда Барна Танкзос в четвъртък по повод първата сесия на консултациите, организирани по тази тема в Байле Херкуланe, съобщи специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
Фактът, че в Домоглед - Валеа Черней имаме най-представителните девствени букови гори в Европа, аспект, потвърден и от ЮНЕСКО, може само да ни накара да се гордеем. И това се дължи преди всичко на местните общности тук, както и на вас, тези, които стопанисвате тези гори заедно през последните стотици години. Нашата цел, заложена в програмата за управление, е да увеличим тези защитени територии до поне 75 процента от площта на парка. За да достигнем желаните 75 процента, се нуждаем от вашата помощ, защото освен че трябва да определим нови, наистина екологично ценни територии, които да бъдат поставени под защита, трябва да променим начина на мислене и да привлечем всички заинтересовани страни на наша страна. Днес започваме този процес, включително и в Националния парк Домоглед - Валеа Черней, и ще го повторим във всички останали национални паркове, заяви министър Барна Танкзос.
Ръководителите на Националния парк в Домоглед-Валеа Черней и представителите на горските структури, които стопанисват горите в парка, стигнаха до заключението, че в националните паркове в Румъния е необходимо специално горско стопанство.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)