САЩ са изразили опасения пред Индия, че от страната към Ню Йорк е било изнесено гориво, рафинирано от руски суров петрол, като произхода му е бил прикрит чрез трансфери в открито море и това е станало в нарушение на американските санкции, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш индийски банкер.
Министерството на финансите на САЩ е казало на Индия, че в открито море руски танкер е прехвърлил петрол на индийски кораб, след което той го откарал в пристанище в щата Гуджарат, където петролът бил рафиниран и изпратен по-нататък, каза вицегуверньорът на "Ризърв банк ъв Индия" Майкъл Патра.
Санкциите, които САЩ наложи срещу Москва заради инвазията в Украйна, забраняват в Съединените щати да бъдат внасяни руски енергийни продукти, включително суров петрол, рафинирани горива, дестилати, въглища и газ.
"Рафинираният продукт е бил натоварен обратно на кораба и той отплавал без крайно местоназначение. В открито море той получил местоназначение и пристигнал в Ню Йорк", каза Патра на събитие за отбелязване на 75 години от независимостта на Индия.
Посолството на САЩ в Делхи каза, че засега няма да коментира информацията.
Коментарите на Патра бяха първото официално публично споменаване в Индия на подобни тревоги от страна на САЩ. Делхи не се присъедини към санкциите срещу Русия и не осъди руската "специална военна операция" в Украйна, както Москва я нарича.
Патра каза, че е научил, че руският суров петрол е бил преработен и рафиниран в дестилат, който се употребява за производството на пластмаса за еднократна употреба. Той не идентифицира индийския кораб или рафинерията. "Така че ето как работи войната. Тя работи по странни начини", добави той.
Индия, която е третият по големина в света вносител и потребител на петрол, рядко купуваше руски петрол. Но, откакто започна войната, индийски рафинерии изкупуват на ниски цени руски петрол, който е отбягван от множество западни страни и компании.