Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че е провел неформални разговори с членове на правителството на новоизбрания колумбийски президент Густаво Петро, предаде Ройтерс.
Петро и венецуелският президент Николас Мадуро, които се опитват да нормализират двустранните отношения, назначиха тази седмица посланици съответно в Каракас и Богота.
Каракас прекъсна отношенията си с Богота през 2019 г., след като активисти от венецуелската опозиция се опитаха да влязат от Колумбия във Венецуела с камиони, превозващи храна и медицински помощи. Правителството на Мадуро каза, че това е бил прикрит опит за преврат, подкрепен от Вашингтон.
"Засега сме провели само неформални разговори", каза Гуайдо на пресконференция и изтъкна, че ще бъдат търсени "формални механизми" за възобновяване на колумбийския износ към Венецуела.
Гуайдо потвърди, че опозицията е готова да се върне към преговорите с правителството на Мадуро – процес, който започна в Мексико през август 2021 г., но бе прекъснат през октомври.
Гуайдо съобщи също така, че адвокатите му са провели рутинни разговори с притежатели на венецуелски облигации като част от неговата стратегия за защита на венецуелските активи в чужбина.
Юристите на Гуайдо заведоха дело в САЩ през 2019 г. с искане да бъде анулирана облигация, емитирана от държавната петролна компания на Венецуела. С това те предприеха опит да защитят нейно дъщерно дружество в САЩ, посочено като обезпечение на облигацията.
Правителството на Мадуро заяви на няколко пъти, че е провело срещи с притежатели на венецуелски облигации. Тази година съветници от министерството на финансите са разговаряли с притежателите на облигации и са им предложили инвестиционни възможности в петролната, минната и туристическата индустрия.
Средствата от прекратяването на договор за суап на злато на стойност 120 милиона долара ще останат замразени в Лондон и биха могли да бъдат използвани "единствено за планове за хуманитарна помощ", каза още Гуайдо.
Миналия месец Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли искане на правителството на Мадуро да му бъде върнат контролът над златни резерви на стойност над 1 милиард долара, които се намират в "Банк ъв Инглънд".