Руската петролна компания "Роснефт" предупреди, че производството на рафинерията ѝ в Бранденбург може да спадне драстично заради предстоящото спиране на вноса на петрол от Русия, предаде ДПА.
Ако рафинерията Пе Це Ка в Швет започне да бъде снабдявана с петрол не по нефтопровода "Дружба", а по други пътища, той ще заработи с едва половината от капацитета си, заяви най-голямата петролна компания в Русия според агенция Интерфакс.
Подобно намаляване на производството ще причини загуби в размер до 300 милиона евро годишно, което ще има вторичен ефект върху данъчните плащания към германския бюджет.
При такъв развой следва да се очаква и повишение на цените на горивата в цяла Германия, заяви компанията.
"Роснефт" съобщи, че изпробва алтернативни пътища за снабдяване, но добави, че доставянето на петрол с танкери от САЩ през Росток ще излезе с 30 процента по-скъпо от тръбопроводния петрол.
През май ЕС наложи забрана за вноса на руски нефт, една от поредицата стъпки, предприети за прекратяване на войната в Украйна. Тогава беше направено изключение за страни като Унгария и Словакия, които не могат да се справят без тръбопровода "Дружба".
Германският икономически министър Роберт Хабек в момента търси алтернативни източници на петрол за рафинерията в Швет.