Командващият украинските военноморски сили контраадмирал Денис Березовски се закле във вярност на народа на Крим, предаде РИА Новости.
Това съобщи самият Березовски на пресконференция в Севастопол.

Контраадмиралът бе назначен на 1 март за главнокомандващ ВМС на Украйна с указ на изпълняващия длъжността украински президент Олександър Турчинов.
Положението в Украйна остава напрегнато, ден следа като руският президент Владимир Путин получи възможността да използва армията на територията на страната до нормализирането на обществената и политическа обстановка там. Тази сутрин Украйна осъмна в състояние на обща мобилизация, наредена от и.д. президент и председател на Върховната Рада Олександър Турчинов. Малко по-късно
беше затворено и въздушното пространство на страната за военни самолети.

На извънредно заседание на Върховната Рада депутатите призоваха руския президент да не изпраща войски в страната им. Също така беше взето решение да се намерят средства за повишаване на боеспособността на украинската армия, въпреки тежката финансова криза в страната. Според изчисления на авторитетната група Кепитъл Икономикс, за да преживее годината и да не обяви фалит властта в Киев се нуждае от 20-25 милиарда долара до края на 2014.

Украинският премиер Арсений Юценюк заяви, че Украйна е на ръба на катастрофата, след като Русия й обяви война. "Това е червена тревога. Не заплаха, а фактическо обявяване на война на моята страна. Призоваваме президента Владимир Путин да изтегли въоръжените си сили от Украйна", каза той.
В същото време на територията на Кримската автономна република военни части на украинската армия преминаха на страната на местните сили за самоотбрана. По-късно в Киев отрекоха тази информация. Въпреки това като цяло населението в Крим, което е предимно руско, е благосклонно към Москва и според наблюдателите би гласувало на един референдум за отцепване от Украйна. Допитването се очаква да се проведе в края на март.

Денят премина под знака на активни дипломатически действия от страна на Запада. Държавният секретар Джон Кери предупреди Москва, че може да се окаже в изолация и страната да се прости с провеждането на срещата на Г-8 в Сочи през лятото. Великобритания, Франция и Канада заявиха, че няма да участват на форума на върха на най-развитите индустриални страни. Страните-членки на НАТО се събраха на среща в Брюксел. Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че се превръща в заплаха за мира и сигурността в Европа. Той призова Москва да прекрати своите действия.