Камарата на представителите на САЩ одобри пакет с инициативи на президента Джо Байдън на стойност 430 милиарда долара за намаляване на инфлацията, предадоха агенциите.
Горната камара на Конгреса, Сенатът, прие още миналата седмица законопроекта, който носи името "Закон за намаляване на инфлацията", и сега той отива за подпис при президента. Той самият по-рано обяви, че възнамерява да го подпише.
Законопроектът, текстът на който е от 755 страници, включва цял ред мерки, в това число за понижаване на бюджетния дефицит, намаляване на разходите на гражданите за здравеопазване и противодействие на изменението на климата. Освен това той предвижда и увеличаване на данъчното облагане за големите корпорации, което частично трябва да осигури постъпленията на средства, необходими за предлаганите в законопроекта програми. Правителството на САЩ очаква всички тези мерки в бъдеще да позволят инфлацията в Щатите да намалее. Приетите стъпки се ползват с подкрепата на управляващата Демократическа партия.
Камарата ги прие с 220 гласа "за" срещу 207 "против". "За" гласуваха демократите, "против" републиканците.
Конгресмените прекъснаха лятната си ваканция, за да гласуват пакета с инициативи.
Приемането му, което в един момент изглеждаше доста трудно, е важна победа за Байдън и демократите преди тазгодишните избори, която те се надяват да помогне Демократическата партия да запази контрола си над Конгреса, отбелязват агенциите.
На 8 ноември в САЩ ще бъдат произведени междинни избори, на които избирателите ще решат накъде ще се наклони балансът на силите в Конгреса преди президентските избори през 2024 г. Републиканците са фаворити за спечелването на мнозинство в Камарата на представителите, но е възможно да установят контрол и над Сената.
Приетият законопроект е и най-големият пакет с инициативи в американската история, посветен на климата, отбелязват агенциите.