Една година след идването на власт на ислямисткото, фундаменталистко правителство на талибаните Афганистан е изгубил повече от половината от своите журналисти, особено жени, сочи изследване, публикувано днес от неправителствената организация за защита на медиите "Репортери без граници", цитирано от Франс прес.
"От регистрираните преди идването на власт на талибаните 11 857 журналисти, днес са останали едва 4759. Жените журналисти са първите жертви на тази потресаваща вълна: 76,19 от тях са изгубили работата си", сочат изчисления на "Репортери без граници".
"На 15 август 2021 г. в страната е имало 547 медии. Една година по-късно 219 от тях са прекратили своето съществуване", като в същото време "са били създадени само четири нови", допълва НПО в изследването си, публикувано на нейния сайт.
"В някои провинции по-специално има изискване да се заменят музикалните или информационни емисии с религиозни програми, което принуди някои медии да спрат излъчването си", съобщава френската НПО.
Организацията посочва също, че "новите икономически ограничения, наред със спирането на международната и националната помощ, и спада на приходите от реклами в контекста на острата икономическа криза са довели до спиране на дейността на някои медии".
Жените са особено засегнати. Преди идването на власт на талибаните 2756 журналисти и сътрудници на медии в Афганистан са били жени, докато сега те са най-много около 650, съсредоточени основно в района на столицата Кабул.
От общо 34 афганистански провинции в 11 изобщо не са останали жени журналисти, сочи изследването на "Репортери без граници".