Вашингтон ще засили търговските си отношения с Тайван, а американски кораби и самолети ще преминат отново през Тайванския проток в идните седмици в отговор на провокативните действия на Китай, обяви Кърт Кембъл, координатор на Белия дом за Азиатско-Тихоокеанския регион.
Една амбициозна пътна карта за търговията с Тайван ще бъде представена в идните дни, подчерта той.
Кембъл добави, че Пекин е използвал неотдавнашната визита на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван, за да се опита да наруши статуквото, касаещо ситуацията на острова, излагайки на риск мира и стабилността в Тайванския проток. Според него визитата на Пелоси е била в съответствие с политиката на Вашингтон и Китай е действал прекомерно. Кембъл добави, че действията на Пекин продължават да са провокативни, дестабилизиращи и безпрецедентни.
Американският представител разкритикува и решението на Китай да спре сътрудничеството си със САЩ относно климата, но и добави, че Вашингтон запазва каналите за диалог с Пекин отворени.
Кембъл добави, че няма никакви конкретни договорености за провеждане на среща между Си Цзипин и Джо Байдън понастоящем. По-рано "Уолстрийт джърнъл" написа за такава възможност в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия и на срещата на върха на АТИС през ноември, припомня ТАСС.