Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от агресията срещу родения в Индия британски писател Салман Рушди, предадоха световните агенции.
По-рано световните агенции съобщиха, че Рушди е бил нападнат, докато се готвел да изнесе лекция в курортен град в щата Ню Йорк. Нападателят бе задържан, полицията каза, че Рушди е ранен в областта на врата и той бе откаран с хеликоптер в болница. Сега Ройтерс съобщава, като се позовава на агента на писателя, че той е в операционна зала.
"Потресен съм от това, че Салман Рушди бе намушкан, докато упражняваше едно право, което ние никога не трябва да преставаме да защитаваме", заяви Джонсън в Туитър, визирайки правото на свобода на словото. "Мисля за неговите близки. Надявам се, че всичко ще е наред", допълни той.
Губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл също каза, че в мислите си е със Салман Рушди и неговите близки след това ужасяващо деяние.
Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър определи нападението като шокиращо и потресаващо, като атака срещу свободата на словото и изрази надежда, че писателят бързо ще се възстанови.
Британската министърка на културата Надин Дориес каза, че атаката е ужасяваща, че е отвратително нападение срещу един литературен гигант, срещу един от най-големите защитници на свободата на словото. Тя допълни, че в мислите си е с писателя и близките му.