В края на една необикновена седмица за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп нюйоркски съдия днес постанови, че неговата компания и нейния дългогодишен финансов директор ще бъдат изправени пред съда тази есен по обвинения в данъчни измами, произтичащи от продължило години криминално разследване на бизнес практиките на Тръмп, предаде Асошиейтед прес.
Съдия Хуан Мануел Мърчан насрочи подбора на съдебни заседатели по делото за 24 октомври. Обвиненията срещу “Организацията Тръмп” са, че тя е платила на финансовия директор Алън Уайселбърг над 1,7 милиона долара под формата на незаписани в счетоводните книги плащания, включително за наем, плащания за кола и такси за обучение в училище. Адвокати на днешното заседание предположиха, че делото би могло да се проточи няколко месеца.
Мърчан отхвърли исканията на адвокатите на Уайселбърг и “Организацията Тръмп” за прекратяване на делото, въпреки че постанови да отпадне едно от обвиненията в данъчна измама срещу компанията, позовавайки се на неговата изтекла давност. По делото остават над десет други обвинения. Адвокатите на Уайселбърг пледираха, че прокурорите от ръководената от демократите манхатънска окръжна прокуратура искат да накажат клиента им, тъй като той е отказал да им сътрудничи срещу бившия президент. Мърчан отхвърли тези твърдения и заяви, че доказателствата, представени пред заседателите “са достатъчни от правна гледна точка, за да подкрепят твърденията в обвинителния акт” и че съдебното производство е било проведено правилно, като “неговата цялост не е била нарушена”.
Ако делото бъде разгледано по график, Уайселбърг и “Организацията Тръмп” ще бъдат съдени по време на междинните избори, когато Републиканската партия на Тръмп би могла да спечели мнозинства в двете камари на Конгреса на САЩ, отбелязва АП. В същото време Тръмп полага основите за своята потенциална кандидатура за президент на изборите през 2024 година.