Наредба за допълнително възнаграждение за постигнати резултати ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. и с нея ще се обезпечи финансово щатната численост в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) на 134 бройки, отпуснати през 2020 г. Това се посочва в позиция на Синдикат „Охрана“ и Синдиката на пенитенциарните служители, изпратена до БТА. 
Позицията е по повод проведена днес среща между министъра на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков, заместник-министър Мария Павлова и представители на синдикатите в ГДИН и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) - Синдикат на служителите в затворите в България, Синдикат „Охрана“ и Синдикат на пенитенциарните служители. 
От синдикатите посочват, че по време на разговора са обсъдени основно три точки: планът за оптимизиране на дейностите на ГДИН, ГДО и териториалните им служби; наредбата за допълнително възнаграждение за постигнати резултати; разпределението на отпуснатите допълнителни средства за разходи като постановление на Министерския съвет (МС) за Министерството на правосъдието, в размер на 4 862 000 лв. за финансово осигуряване на допълнителната щатната численост, изложено по т. А8 на заседанието на МС от 11 август. 
„По първа точка с пълно съгласие се отхвърли по-голямата част от последния план като нефункционален и нецелесъобразен. Най-важното на този етап е, че няма да се съкращават щатни бройки и няма да се закрива ЗОЗТ „Кремиковци“, се посочва в позицията.  
„Относно втора точка Министерството на правосъдието, в лицето на министър Крум Зарков и заместник-министър Мария Павлова, пое ангажимент, че наредбата за допълнително възнаграждение за постигнати резултати ще влезе в сила от първи януари 2023 г. С това ще се гарантира финансовата обезпеченост“, допълват от двата синдиката. 
По време на срещата е обсъдено, че по действащите все още правила за атестационните оценки липсва финансиране. Възможностите за получаване на някакво възнаграждение за изминалите шест месеца са от остатъка след финансирането на щатните бройки. Сумата, макар и не голяма, ще бъде получена още със следващата заплата, пишат още от синдикатите.