Заплатите в туризма са ниски от много време и повишаването им изисква да се борим със "сивата" икономика. Така коментира служебният министър на туризма Илин Димитров  публикуваните днес данни на Националния статистически институт за наетите лица и средната работна заплата за второто тримесечие на 2022 година, според които най-ниска е средната брутна месечна заплата в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. 
Той посочи като положителна мярка в тази посока намалената ставка на ДДС от 9 процента за ресторантьорите. "Тя бори "сивата" икономика и помага на ресторантьорите да излязат на светло, така че запазването ѝ в дългосрочен план е ключово", допълни Димитров.
Служебният министър посети района на свлачището, което разруши ресторант "Моби Дик“ и затрупа двамата му наематели край "Албена".
"Свлачищата със сигурност са неприятен феномен. Те са много – това са особеностите на нашата плажна ивица. Но те изискват сериозен финансов ресурс и планиране и не мисля, че това може да се получи в тези три месеца на служебното правителство. Но е факт, че за да имаме качествен туризъм, трябва да имаме добре укрепен и благоустроен бряг", каза Димитров.
В хотел "Маритим Парадайс Блу" в к.к. "Албена" Илин Димитров, неговият заместник Ирена Георгиева и областният управител на Добрич Здравко Здравков проведоха работна среща с представители на местния туристически бранш и кметовете на морските общини Балчик, Каварна и Шабла. Сред проблемите, които бизнесът постави, бяха рекламата на България като туристическа дестинация и създаването на единна браншова организация.
Илин Димитров заяви, че програмата, по която той и екипът му работят, е с тримесечен хоризонт и е разделена на три етапа, включващи разплащане с хотелиерите, осигурили подслон на украински бежанци, намаляване процента на некатегоризираните обекти, активна рекламна кампания за привличане на туристи през септември и предстоящия зимен сезон и създаване на краткосрочна стратегия и предложения за промени в Закона за туризма.
По-рано днес служебният министър на туризма посети комплекс "Златни пясъци", а вчера бе на работно посещение в Бургас.