На платформата за търговия на "Газов Хъб Балкан" ЕАД днес се проведе търг за покупка на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД за продукт с период на доставка септември 2022 г. с място на доставка Виртуална търговска точка на "Булгартрансгаз" ЕАД (VTP Bulgaria). Това съобщиха от "Газов Хъб Балкан" (ГХБ).
Право на участие в търга имаха 43 компании - членове на пазара на ГХБ, които разполагат с необходимите лицензии за извършване на дейността "търговия с природен газ" в страната.
При огромен интерес и динамично предлагане на оферти за продажба, търгът приключи успешно, като бяха изтъргувани всички търсени през платформата за търговия количества за месец септември 2022 г. от "Булгаргаз" ЕАД в размер от 11 300 мегаватчаса за деня (MWh/d).
Успешният търг днес доказа, че провеждането на аукциони чрез платформата за търговия е ефективна опция за решаване по електронен път на недостига при доставките за страната в предстоящите месеци и е от голяма полза за развитието на борсовия пазар и повишаване на ликвидността, посочва дружеството. С помощта на платформата за търговия на "Газов Хъб Балкан“ се увеличава предвидимостта и прозрачността на процеса по набавяне на необходимите количества, като се постигат изгодни условия за обществения доставчик и компаниите, разполагащи с количества природен газ за България, при навременно планиране и оповестяване на подробна информация за предстоящи търгове, допълват още от "Газов Хъб Балкан".