Фотоизложба с непубликувани кадри от стария Свищов ще бъде открита тази вечер на подпорната стена пред църквата Св. Димитър в местността Калето. Фотографиите са от началото на 20 век и са дарение от видния свищовлия д-р Иван Динков, един от пазителите на свищовската памет. Експозицията е част от проявите в рамките на седмия фестивал "Реката" в крайдунавския град, съобщи за БТА Ирина Гюрчева, координатор на фестивала.
Тя разказа, че идеята е възникнала преди седем години, когато хора, свързани със Свищов – родени, живели и учели в града се събират импровизирано в летните дни. Ирина е завършила Стопанската академия в Свищов, но в момента живее в Англия, където продължава своето образование. Част от създателите на фестивала живеят в Свищов, други пребивават в САЩ, както и в различни държави в Европа и в по-големи български градове. Нарекохме фестивала "Реката", защото Дунав е мястото, създало и развиващо Свищов, посочи тя.
Оказа се, че всяко лято се връщаме в Свищов с децата и семействата си и ни хрумна да създадем този фестивал, в който да вплетем паметта за изключително богатата история и култура на града със съвременни форми на изкуството, разказа Гюрчева.
Проявите ще продължат до неделя пред  факултетния корпус на Стопанската академия в центъра на града. В съботния ден от 10:00 ч. ще бъдат разкрити зони за изкуства, маси със занаяти, детски кът с познавателни игри и забавления. От 12:00ч. Ще бъде представена детската книга „За майстора на цветовете", която ще въведе децата в света на Владимир Димитров – Майстора от  авторката Кристина Тужарова, която ще открие и художествена работилница.
За младежите е предвидена работилница по цианотипия- фотографска техника, която дава простор на въображението и учи на умения в работата със светлината.
От 18:00 часа за възрастните посетители на фестивала предстои изненадата „Рисуване и вино“, а от 19:30 часа сборна група от свищовски и гостуващи музиканти ще даде началото на концерта „Свищовски серенади“.
В неделния ден организаторите са подготвили сутрешното шоу„Фокуси в куфар" - представление на драматично-куклен театър "Васил Друмев" – Шумен.
От 11:30 часа ще започне малката градска разходка „В обувките на Дарителите". Това е един от акценти на фестивала, защото пътешествието в миналото ще разкаже за дарителите, създали със своето родолюбие, енергия и средства днешните емблеми на Свищов – Стопанската академия“Д.А.Ценов“, Първото българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“, Търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“, в чиято изключителна архитектурна обстановка ще се състои и чаено матине, уточни Гюрчева.
Последната фестивална вечер е наречена „Градска олелия“ и ще започне в 19:30 часа в центъра на крайдунавския град. Организаторите благодарят за съдействието на Община Свищов и Стопанската академия.